Københavns Kommune vil bruge frivillig tvang: Flere personer med handicap skal i arbejde

Klausulen kommer efter kommunens beregninger til at vedrøre omkring 160 virksomheder. Foto: Christian Jayaseelan

En ny socialklausul skal ifølge socialborgmesteren i Københavns Kommune være med til at sikre, at flere med handicap kommer i job. Eksperter kalder det et lille skridt i den rigtige retning. 

Af Christian Jayaseelan og Sigurd Bencke

Virksomheder, som har en kontrakt med Københavns Kommune på mere end 5 millioner kroner, skal have mindst en person med handicap ansat. Det fastsætter en ny socialklausul i Københavns Kommune. 

Klausulen blev vedtaget i Borgerrepræsentationen tilbage i marts 2023. I en pressemeddelelse skriver socialborgmester, Karina Vestergård Madsen (Ø), at hun håber, det kan få flere virksomheder til at få øjnene op for mennesker med handicap som potentielle medarbejdere.

Små skridt den rigtige vej

Socialklausulen udspringer af det store beskæftigelsesgab, som i mange år har været en problematik. Undersøgelser fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, viser, at fire ud af ti personer med større eller mindre handicap ikke er i arbejde. Det skaber et markant gab til resten af befolkningen på 25 procentpoint.

Professor Thomas Bredgaard, som er leder af Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse på AAU, er som udgangspunkt positiv stemt overfor ideen, men anerkender samtidig, at løsningen ikke kan ændre hele problematikken.

Jeg synes, at selve tankegangen bag det er interessant og relevant. Det er klart, at det ikke løser hele problemet, men mange bække små.”

Thomas Bredgaard understreger, at det er vigtigt at få evalueret resultaterne. Hvis de er gode, mener han, at de bør udbredes til resten af landets kommuner. 

Det er ikke kun Thomas Bredgaard, som synes, at det er mange bække små. Finn Amby, forsker i handicap og beskæftigelse på VIA University College, kan også se det positive i socialklausulen, men mener ikke, at man skal få forventningerne alt for højt op. 

“Man skal ikke forvente sig, at det lige pludselig er det, som så får hele problematikken til at gå i sig selv,” siger Finn Amby.

Finn Amby mener heller ikke, at en eventuel udbredelse af socialklausulen til hele landet vil have den store effekt, da mange virksomheder har mindst en person med handicap ansat i forvejen.

Danske Handicaporganisationer billiger socialklausulen

Hos Danske Handicaporganisationer er der ingen betænkeligheder ved socialklausulen. De har savnet, at der fra det offentliges side bliver taget mere initiativ. Det eneste de i organisationen mangler, er at få det bredt ud i hele landet. 

“Vi opfordrer til, at man i handicaprådene prøver at få socialklausulen bredt ud til andre kommuner,” siger formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

Han håber, at virksomhederne får øjnene op for, at det kan lade sig gøre at have folk med handicap i virksomheden.

Thorkild Olesens eneste bekymring bunder i, at en negativ evaluering efter to år kan give politikerne en anledning til at droppe projektet og så lade det ligge et par år frem uden at gøre yderligere. 

Betænkeligheder i byrådet

Evaluering er netop noget, som er blevet drøftet i Københavns Kommune i forbindelse med den sociale klausul. De Konservative står fast på, at den sociale klausul skal evalueres efter to år, så de sikrer sig, at der ikke bliver udelukket nogen virksomheder. 

“Det vil jo være super ærgerligt, hvis man blokerer nogle virksomheder for vækst,” siger Line Ervolder (C), medlem af socialudvalget i Københavns Kommune. 

De Konservative er tilhængere af socialklausulen, men har nogle betænkeligheder. Det er derfor, at de foreslog at hæve værdien på kontrakten til 10. mio. kr. så de mindre virksomheder kunne være med. Forslaget blev dog nedstemt.

Et stykke vej til udbredelse

Thorkild Olesens forhåbning om at få bredt socialklausulen ud til andre kommuner, bliver ikke nødvendigvis lige til. I Aarhus Kommune er frivillig tvang ikke en del af planerne. Der er i stedet fokus på dialog. Eva Borchorst Mejnertz (A), forkvinde for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune siger:

“I stedet for at komme med pisk og tvang, så indgår vi i en dialog med virksomhederne.”

Dialogen har i Aarhus Kommune ført til positive resultater, da andelen af personer med fysisk handicap i job eller uddannelse er steget med 8% fra 2021 til 2022. Det har dermed ikke givet anledning til at gøre tingene anderledes.

Lige nu arbejder København Kommunes social, økonomi- og beskæftigelsesforvaltning på en vejledning, som vil konkretisere, hvordan socialklausulen skal udføres i praksis. 

Socialklausulen ventes at træde i kraft august 2023.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Socialborgmester, Karina Vestergård Madsen (Ø).